Blog

Şapte oraşe în care să vă mutăm!

Dacă eşti pregătit să părăseşti agitaţia sau pur şi simplu cauţi un loc liniştit, peisaje de vis, lume nouă, toate învăluite într-un farmec simplu dar deosebit, venim în sprijn cu un top al oraşelor mici din România, unde ai putea să te regăseşti. Iar dacă acest lucru se întâmplă, ai şi pe cineva de încredere care să te mute! Până aici, totul bine! 🙂

Lăsând la o parte doza mare de subiectivism care se formează în jurul acestui subiect, pentru că fiecare dintre noi are propriile criterii de a-şi alege un loc, propunem:

  • PIATRA NEAMŢ

Mutari

Oraşul din nordul Moldovei este înconjurat de un peisaj absolut superb, în care dealul Pietricica şi râul Bistriţa joacă roluri principale. De asemenea, o telegondolă te poartă mai aproape de nori, până pe culmea Cozla, pe un traseu care măsoară 1.915 metri. Vara te duce să te răcoreşti la o terasă, iar iarna, să te încălzeşti pe pârtie sau la un pahar de vin fiert. 

  • SIGHIŞOARA

Mutari

Este unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale din Europa, care fascinează prin modul în care erau organizate breslele în acest oraş. Meşteşugarii, organizaţi în 19 bresle, erau extrem de atenţi la calitatea produselor puse în vânzare sau date la troc, în târguri. Aici se organizează anual, în ultimul sfârşit de săptămână al lunii iulie, un festival medieval. Gazda festivalului este centrul vechi al oraşului, listat din anul 1999 în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

  • ALBA IULIA

Mutari

În ultimii ani atrage tot mai mulţi turişti, după ce centrul istoric a fost complet renovat şi arată absolut superb. Cetatea bastionară a fost construită între anii 1715-1738 în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Astfel, urma să devină fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii. Bastioanele cetăţii le regăsim astăzi, la fel ca la începuturi, purtând aceleaşi nume ca şi în trecut.

De asemenea, la Alba Iulia a fost inaugurat un parc dendrologic cu o suprafaţă de peste 21 de hectare. În acest parc, pot fi admirate 1.100 de specii de arbori şi plante. Cei care vin cu maşina, o pot lăsa în siguranţă într-o parcare de 600 de metri pătraţi, din apropierea intrării.

  • BLAJ

Mutari

Oraşul din judeţul Alba a jucat un important rol în istoria românilor. Toţi elevii români învaţă la şcoală despre Marea Adunare de la Blaj, din mai 1848. Oraşul este cunoscut drept „Mica Romă”, fiind, în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, centrul cultural al românilor transilvăneni. Este oraşul în care a fost publicată prima gramatică românească, de Timotei Cipariu. Una dintre cele mai frumoase construcţii din oraş este Catedrala Sfânta Treime, ridicată între 1741 şi 1749 în stil baroc. Oraşul e aşezat în Podişul Târnavelor, într-o renumită zonă viticolă.

  • TURDA

Mutari

Oraşul aflat la „umbra” municipiului Cluj Napoca. În zona Cetate poate fi vizitat Castrul roman Potaissa, cel mai important monument al oraşului. Castrul a fost construit de Legiunea a V-a Macedonica, în anul 168. Un alt frumos obiectiv este Palatul Princiar din Turda, care găzduieşte Muzeul de Istorie. În apropierea oraşului se află Salina Turda, Lacurile Durgău, Cheile Turzii, Cetatea Trascăului (ridicată în sec XIII) şi superbul sat Rimetea.

  • GURA HUMORULUI

Mutari CSR

Liniştitul oraş din Bucovina de sud. Foarte aproape de oraşul-staţiune se află vestita mănăstire Voroneţ. În 2005, oraşul a fost declarat „staţiune turistică de interes naţional”. În 2010 s-a inaugurat aici pârtia de schi „Şoimul”. În zona „Ariniş” se află o piscină acoperită, de dimensiuni olimpice. Tot aici au fost construite opt terenuri de sport, dar şi un patinoar artificial. Amatorii de drumeţii cu rulota au la dispoziţie un loc special de campare, pe malul drept al râului Moldova.

  • ORŞOVA

Mutari CSR

Oraşul cu 11.000 de locuitori se află într-o zonă absolut fantastică. Construcţia lacului de acumulare Porţile de Fier a dus la inundarea vechiului oraş. Astfel, populaţia a fost strămutată într-un oraş complet nou, ridicat între 1966 şi 1971. Oraşul se întinde pe terasele Dunării şi ale Cernei şi pe versantul sudic al Munţilor Almăjului. În Orşova se află şi celebrul basorelief al regelui dac Decebal. Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa măsoară 55 de metri şi a fost realizată între 1994 şi 2004.

Aici se încheie propunerile noastre, însă lista rămâne deschisă pentru ca voi să o completaţi, cu alte locuri minunate din România, unde v-aţi muta.

Trimiteţi propunerile voastre, la rubrica de comentarii, iar noi vom actualiza acest articol. 🙂

Leave a comment